Parels

Parels ontstaan omdat dit voor de oester en de mossel het enige overleving mechanisme is wat ze hebben. Voor oesters en mosselen is parelmoer een wapen. Stel er komt tijdens een heerlijk hapje plankton houdend water een heel klein kreeftje mee naar binnen dan is de oester of mossel kansloos. Dus niet want ze hebben.. juist ja, Parelmoer. Dit goedje wordt dan gebruikt om de indringer onschadelijk te maken en zo is het kreeftje meteen de kern van een parel geworden.

 

De drie meest belangrijke van dit moment zijn:

Akoya; zijn de klassieke cultivéparels en komen in de grote van 5 tot 11 mm. witte parels Ze worden gekweekt in Japan en China waarbij de prijzen boven de 9 mm zeer hoog kunnen worden. Kleuren variëren van crème tot wit-roze en naar zilvergrijs. Ook in het goudgeel komen ze voor. Akoya parels in hoge kwaliteit vallen op door het zeldzaam hoge luster

gouden parelsZuidzee; zijn de meest exclusieve en duurste soort cultivéparels en komen uit de Pinctada Maxima oester. In de warme zeeën bij de Filipijnen en Australië gedijen deze oesters het beste. Ze kunnen van 8 tot 18 mm.tahiti parels worden gekweekt in de kleuren blauwig-wit tot goudgeel.

 

Ook zuidzee parels zijn de cultivéparels uit Tahiti uit de pinctada Margaritifera. Dit zijn wat men noemt zwarte parels en komen in blauwgrijs tot groenzwart en bruinig-goud.

 

Zoetwater; worden gekweekt in mosselen en komen hoofdzakelijk uit China. Tegenwoordig worden goede kwaliteiten met kern gekweekt. Hierdoor zijn de parels veel gekleurde parelsgroter te kweken dan zonder kern, wel tot 15 mm. Maar ook de kernloze parels worden tegenwoordig gekweekt met uitstekende lusters, kwaliteiten die tegenwoordig meer dan ooit kunnen concurreren met parels uit oesters. Ze komen in de kleuren witroze, zalmoranje tot metaalachtig paars.

 

Verder kunnen we onderscheiden de Keshi parels, die tijdens de parelkweek in oesters spontaan kunnen ontstaan. bijvoorbeeld door een indringer zoals een klein kreeftje of een zandkorrel. Deze zijn zeer grillig tot barok en kunnen ook druppelvormig zijn. Zeer gewild bij liefhebbers. Hier afgebeeld zilvergrijze Tahiti keshi parels. (zeer zeldzaam)

MENU