Wat zijn Diamanten eigenlijk?

Wat zijn diamanten eigenlijk?

Onbetwist vooraanstaand! met een hardheid die 980 tot 1020 maal harder is dan het eerstvolgende mineraal in hardheid, namelijk saffier of robijn. Het is slechts gekristalliseerde koolstof.

Diamanten ontstaan minimaal 30 kilometer diep in de aarde. Met vulkanische uitbarstingen komen ze op het aardoppervlak. maar bij een temperatuur van meer dan 1500° C. verbranden diamanten weer terug naar ongekristalliseerde koolstof. Wat een domper. Het heeft dus een beschermingslaagje nodig om aan de oppervlakte te komen. Diamanten die boven komen hebben hiervoor een beschermingsjasje gebruikt van het mineraal kimberliet. Diamanten is het hardste natuurlijke materiaal op onze aarde. Diamanten zijn echter niet onkwetsbaar. Een (heel) harde klap op een diamant (in de juiste richting) kan een diamant doen splijten.

Zeldzaam?

In vroegere tijden waren diamanten extreem zeldzaam.
Maharadja’s, koningen en heersers lieten zich verleiden door de schoonheid en de extreme hardheid van deze edelstenen. Na India en Brazilië was het vooral zuid Afrika dat bekend werd als vindplaats hiervoor. In heel het zuiden van Afrika en met name in Namibië vonden ze de stenen gewoon op de grond en op het strand. De diamantrush is dan een feit. Later in de geschiedenis groeven ze gaten dieper dan een kilometer om diamanten te vinden.

Tegenwoordig zegt men dat diamanten opgraven alleen dan rendabel is als de concentratie diamant meer is dan 1 op de 20 miljoen. Met ander woorden, 1 gram diamant (=5 karaat) op 20 ton steen. Dan hebben we het niet eens over de kwaliteit. Zuivere diamanten fonkelen harder dan stenen met insluitsels en witte hebben een ongelooflijke aantrekkingskracht op mensen. Nu wordt het echt zeldzaam. De laatste jaren is er ook veel belangstelling voor gekleurde diamanten. Prachtig intens roze, gele of zelfs oranje varianten zijn nog veel zeldzamer dan hun witte varianten. Enorme bedragen worden neergeteld bij veilinghuizen over de hele wereld voor grote gekleurde diamanten en de diamantwereld staat op zijn achterste benen als er ergens een nieuwe mijn word gevonden met fancy colours.

Kwaliteit

Mensen vinden de diamanten in onze aarde en beoordelen dan de kleur en zuiverheid. De markt bepaald een prijs voor de ruwe stenen en dan rolt daar een bepaalde prijs uit voor de geslepen versie. De stenen van een hoge kwaliteit zijn zeldzamer dan die van mindere kwaliteit. Zuivere diamanten fonkelen mooier dan onzuivere diamanten en helder witte stenen worden meer gewaardeerd dan die van een tussenkleur. (die zijn ook minder zeldzaam) Dit voor wat betreft de natuurproducten.

Het slijpen is mensenwerk. De mate waarin de facetten gepolijst zijn en in welke verhouding ze tot elkaar staan bepalen de uiteindelijke schittering die een diamant heeft. Een belangrijke factor die mede de waardevastheid van een diamant bepaald.

Slijpsel

Bij Cober goudsmeden kiezen wij uitsluitend voor allereerste kwaliteit. Dit geldt voor de zuiverheid en kleur, maar allereerst voor de kwaliteit van het slijpsel, ook wel maaksel genoemd. Ze kunnen in verschillende slijpsels worden geslepen. Het meest gebruikte slijpsel is Briljant. (Briljant is tevens een ander woord voor perfect, denk aan een briljante student) Dat is niet voor niets want een perfect Briljant geslepen diamant geeft 100 % licht terug wat van bovenaf erin schijnt. Met ander woorden, het is net een spiegel Je kunt er vanaf de bovenkant niet doorheen kijken (mits goed geslepen). Princess slijpsel is een goeie tweede en net als Briljant een prachtige fonkelende steen. Liefhebbers houden van Baquette, Ovaal en Markies. Er zijn nog talloze slijpsels meer. Indien u hier meer interesse in heeft kunnen wij u hierover nog veel meer inlichtingen geven. Voor verschillende voorbeelden kunt u bij onze collectie prachtige toepassingen zien.

Wat is het Kimberly Process?

Dit is een samenwerking van 75 landen die er gezamenlijk voor zorgend at zogenaamde conflict diamanten niet de financier kunnen worden van opstandelingen tegen legitieme regeringen. De handel in deze stenen heeft in het verleden geleid tot verwoestende conflicten in landen als Angola, Ivoorkust en Sierra Leone. Cober Goudsmeden waarborgt dat diamanten die u bij ons koopt niet uit deze conflictgebieden afkomstig zijn en geeft hierover schriftelijke garantie. Alle diamanten die u bij ons koopt zijn gecertificeerd.

Prijzen

Door de jarenlange ervaring en contacten over de hele wereld kunt u tegen zeer aantrekkelijke prijzen gecertificeerde diamanten bij ons aankopen. Diamanten van circa 0.30 karaat tot 1 karaat komen over het algemeen met een certificaat van IGI (international Gemological Institute). Aankopen van grotere diamanten leveren wij voornamelijk met certificaten van HRD (Hoge Raad voor Diamant) of GIA (Gemological Institute of America).

MENU
Right Menu Icon