Edelstenen

Wat zijn Edelstenen?

Edelstenen zijn mineralen of gesteente dat door edelsteen slijpers is bewerkt om gebruikt te worden door juweliers en goudsmeden in sieraden en juwelen. Parels zijn geen edelstenen maar worden wel vaak in sieraden en juwelen verwerkt. Edelstenen worden door iedereen over de hele wereld begeerd vanwege hun schoonheid, hardheid en voor sommigen hun bovennatuurlijke eigenschappen. Ze komen in werkelijk alle kleuren die je maar kunt bedenken. In ruwe vorm vertonen ze bij lange na niet de schoonheid die ze na slijpen en polijsten tentoonspreiden. 
Wij handelen alleen in natuurlijke edelstenen, soms nog verwarmd om ze helderder of intenser te krijgen maar nooit in gebeitste, gevulde, synthetische edelstenen of ongeaccepteerde behandelingsmethoden zoals diffusie behandelde edelstenen.
Je hebt de bekende edelstenen die de meeste mensen wel kennen zoals Diamant, Saffier, Robijn en Smaragd en de minder bekende edelstenen zoals Spinel, Toermalijn, Topaas en vele anderen.

diamant saffiersmaragdspineltopaas

Hoe word de waarde bepaald?

De waarde van alle edelstenen hangt af van een flink aantal factoren af, waaronder zeldzaamheid, kleur, hardheid, zuiverheid, gewicht en slijpsel de belangrijkste zijn. Met name bij gekleurde edelstenen vind ik zelf altijd een heel belangrijke eigenschap van de steen of dat hij aan is of niet. Een intense sprankeling over het hele bereik van de steen, dus niet alleen aan de randen of juist alleen in het midden. Dat ligt echter hoofdzakelijk aan het slijpsel en tevens, maar wel in mindere mate wat als bovenkant is gekozen door de slijper (ivm de c-as).
Natuurlijk, als de steen niet zuiver/helder is dan wordt de licht terugkaatsing belemmerd en krijg je meteen geen intense sprankeling. Dus zuiverheid heeft invloed.

Kleur.

Ook heel belangrijk, is er sprake van een diepe volle kleur zonder veel ruis van grijstonen of andere tonen die de volle kleur negatief beïnvloeden. Dat is een eigenschap die ook met smaak te maken heeft. Zo zijn momenteel onder invloed van bizarre prijzen voor blauwe Saffier de zogenaamde Teal-kleurige Saffieren in opkomst. Dan is de blauwe kleur beïnvloed door groentinten. Dit heeft niet zo heel erg mijn voorkeur maar anderen vinden het prachtig. Maar bedenk, het zijn niet voor niks minder dure varianten van Saffier. 
Ofschoon het tevens een kwestie van smaak is, zijn de primaire kleuren en dan heel precies die in het midden van hun spectrum vaak ontzettend kostbaar, zoals Robijn, Blauwe Saffier of Smaragd. Dat komt doordat veel mensen deze kleuren verkiezen boven andere kleuren edelstenen en juist deze kleuren zeer zeldzaam zijn.

Gewicht.

Zo is een intens sprankelende Robijn in precies de primaire kleur rood potentieel een hele dure steen. Wat hem echt zeer kostbaar kan maken is het gewicht. Grote en zuivere stenen worden namelijk maar zelden gevonden.
Zeldzaamheid is de parameter die altijd een beetje moeilijk te plaatsen is wat betreft de waarde. Als het goed gaat in de wereld dan zijn de exclusieve edelstenen niet aan te slepen en gaat de prijs omhoog, logisch zou je zeggen. Maar ook als de vraag inzakt gaan de exclusieve edelstenen gewoon door met stijgen, iets minder hard wel. Mijn theorie daarachter is dat er serieus minder boven de grond komt en ik hoor ook niets anders uit mijn netwerk. In alle herkomst landen zijn meer mensen aan het zoeken en komt er uiteindelijk hetzelfde of minder boven de grond. Er zijn al stenen die vrijwel helemaal niet meer gevonden worden. Als er dan ineens toch een exemplaar van boven de grond komt dan zijn de prijzen uiteraard astronomisch.

En hoe gaat dat bij Diamanten?

Diamanten zijn vooral kostbaar door de zeldzame afwezigheid van kleur, dus hoe kleurlozer (witter) hoe kostbaarder. Uiteraard speelt hier zuiverheid en gewicht een grote rol. Bij diamanten is tevens een belangrijke speler wat betreft de prijs, het slijpsel. Dat luistert vreselijk nauw bij diamanten. Het slijpsel wat het mooiste fonkelt levert bij het slijpen ook het meeste verlies op. Dat slijpsel is dus allemaal zeldzaam materiaal wat niet meer verkocht kan worden. Een dilemma in sommige gevallen.. 
Lees verder over diamanten.

In onze sieradencollectie gebruiken we met grote regelmaat Toermalijnen vanwege de prachtige kleuren
Ook heel interessant en heel betaalbaar zijn de diverse blauwe tinten van Topaas. Vollevendige stenen en om maar met parels te beginnen.

De magie van parels.

Buiten de schoonheid, het ongrijpbare van parels zijn ze altijd waardevol bevonden. Bovendien kent iedereen wel een verhaal waar iets met parels in voorkomt. Zo zouden het bruidstranen zijn of werd het in de oudheid zelfs als stimulerend middel gezien. Er zijn legenden over Cleopatra die op Marc Antonius een liefdesdrank uitprobeerde waarin parels opgelost zouden zijn. De Grieken zagen ze als de tranen van de goden. Begin 20e eeuw werd in Japan de methode van het kweken van (Akoya) parels uitgevonden door de heer Mikimoto. Tegenwoordig zijn er vele toepassingen op zijn geesteskind, zowel in oesters als in mosselen. Je brengt een stukje materiaal (kern) in en hieromheen gaat de oester of mossel parelmoer aanbrengen. Omring de oester met veel zorg en aandacht, zorg voor voldoende voedsel, jaag rovers over de kling en wacht. Mosselen en oesters doen er jaren over om de parelmoerlaag op te bouwen.
Parels kweken is één, oesters kweken is nog iets heel anders. Een oester kan twee, hooguit drie parels in zijn leven produceren, tenminste van hoge kwaliteit. De eerste tak van een parelfarm is dus het kweken van oesters. Zaak is een selectie te maken van die oesters waarmee je de grootste parels kunt kweken. (die zijn tenslotte het meest waardevol) Dat de parelkweek heel gevoelig is voor omstandigheden van buitenaf zie je aan de klap die de Chinese akoya sector kreeg in 2007. Door hevige regelval bij het eiland Hai nan, voor de kust tussen Hong Kong en Vietnam werd het zoutgehalte van het zeewater zo vermengd met zoetwater dan meer dan 50% van de oogst mislukte.

Meer informatie over de belangrijkste parels van dit moment vind u hier.

MENU