Edelstenen en Parels

Edelstenen en Parels

Edelstenen en parels hebben allemaal hun eigen karakter, grootte, vorm, gewicht en kleur. Geen enkele is gelijk. Deze uniciteit zorgt ervoor dat ze zo buitengewoon en waardevol zijn. Wij trachten alle door ons verhandelde edelstenen en parels van een juiste herkomst te laten zijn en garanderen schriftelijk het Kimberley Process te respecteren. Juwelen en sieraden zijn vaak om de meest mooie en waardevolle edelstenen en parels heen gemaakt. De aantrekkingskracht van deze prachtige onderdelen van sieraden en juwelen zijn vaak de voornaamste reden om ze te kopen. Belangrijk dus om hier meer over te weten. Over edelstenen en parels valt heel veel te vertellen. Zo kun je je verliezen in de wetenschappelijke kant van het verhaal maar ook in de spirituele kant. Wij hebben van zowel parels als edelstenen een prachtige, grote en uiteenlopende collectie op voorraad. Wij houden deze collectie doorlopend op peil door met enige regelmaat de halve wereld af te reizen en te speuren naar topkwaliteit.
Om maar met parels te beginnen.

 

De magie van parels

Buiten de schoonheid, het ongrijpbare van parels zijn ze altijd waardevol bevonden. Bovendien kent iedereen wel een verhaal waar iets met parels in voorkomt. Zo zouden het bruidstranen zijn of werd het in de oudheid zelfs als stimulerend middel gezien. Er zijn legenden over Cleopatra die op marc Antonius een liefdesdrank uitprobeerde waarin parels opgelost zouden zijn. De Grieken zagen ze als de tranen van de goden.
Begin 20e eeuw werd in Japan de methode van het kweken van (Akoya) parels uitgevonden door de heer Mikimoto. Tegenwoordig zijn er vele toepassingen op zijn geesteskind, zowel in oesters als in mosselen. Je brengt een stukje materiaal (kern) in en hieromheen gaat de oester of mossel parelmoer aanbrengen. Omring de oester met veel zorg en aandacht, zorg voor voldoende voedsel, jaag rovers over de kling en wacht. Mosselen en oesters doen er jaren over om de parelmoerlaag op te bouwen.
Parels kweken is één, oesters kweken is nog iets heel anders. Een oester kan twee, hooguit drie parels in zijn leven produceren, tenminste van hoge kwaliteit. De eerste tak van een parelfarm is dus het kweken van oesters. Zaak is een selectie te maken van die oesters waarmee je de grootste parels kunt kweken. (die zijn tenslotte het meest waardevol)
Dat de parelkweek heel gevoelig is voor omstandigheden van buitenaf zie je aan de klap die de Chinese akoya sector kreeg in 2007. Door hevige regenval bij het eiland Hai nan, voor de kust tussen Hong Kong en Vietnam werd het zoutgehalte van het zeewater zo vermengd met zoetwater dat meer dan 50% van de oogst mislukte.

 

De fascinatie van edelstenen

Edelstenen worden in de volksmond onderverdeeld in halfedelstenen en edelstenen. Letterlijk is dit onzin, want hoe kan nu iets half een edelsteen zijn, maar in het Engels is het duidelijker. Zij spreken namelijk over precious and semi precious. In het Engels kan men ook spreken over Gem quality. Zo kan een saffier semi-precious zijn (in het Nederlands een halfedelsteen) omdat het matige kwaliteit is, en kan een amethist van Gem quality zijn. Zo zou dan de saffier goedkoop zijn en de amethist kostbaar. Echter topkwaliteit saffier is zo zeldzaam dat het vrijwel niet te koop is en dat kan je van amethist niet zeggen.

 

 

De magie van parels

De keus voor onze sieraden gaat uit om harde stenen te verwerken zoals saffier, diamant en robijn. De sieraden die men daardoor verkrijgt hebben een duurzamer karakter en dat past weer bij ons Nederlanders. Sieraden die wij dragen hebben vaak een speciale betekenis en daarom willen we ze zo vaak mogelijk dragen. Een groot aantal prachtige edelstenen is echter net iets zachter dan deze extreem harde edelstenen zoals toermalijn, kwarts of topaas. Vaak zijn de specifieke kleuren van deze edelstenen zo prachtig dat wij de verleiding toch niet kunnen weerstaan om ze te gebruiken.

Vooral in ringen is het beter om harde stenen te gebruiken. Met name saffieren zijn fantastisch om te gebruiken. Door de hardheid kun je de facetten prachtig polijsten en saffier komt in alle kleuren van de regenboog zoals je hieronder kunt zien. Het verschil tussen met name toermalijn zit hem in de zachtheid van de kleur van toermalijn.