Goudsmeden

De kunst van het goudsmeden

Om tot hoogwaardige juwelen te komen kunnen wij niet zonder gedreven mensen. Het kan alleen met kennis, visie, geduld en doorzettingsvermogen. Hoogwaardige en unieke juwelen komen niet uit je handen als er geen serene en rustige werkomgeving is. Het is alleen een illusie om te denken dat zonder modern atelier en gespecialiseerde machines wij tot ons topresultaat kunnen komen. Als wij mensen uitnodigen in ons atelier dan zien we hun romantische idee van ons vak vaak smelten als sneeuw voor de zon. Maar dat romantische idee is dan ook het enige wat gesneuveld is want:

Bekijk hier de collectie exclusieve sieraden

 

Goudsmeden in Oss

In vroegere tijden kregen diamantzetters zonder uitzondering last van hun rug, ontstekingen in spieren en tal van andere klachten om doorlopend door het goud heen te snijden met hun stekers. Nu gebruiken we daarvoor dezelfde stekers maar dan aangedreven door luchtdruk. Daardoor kunnen we uren langen door en houden zo de wao op afstand. Ook kijken wij naar onze werkstukken door een microscoop en kunnen véél preciezer werken en tegelijkertijd onze ogen sparen.

 

 

3D printen

Het ouderwets snijden in was om dit later te gieten in goud is vervangen door moderne 3D wasprinters waardoor je veel efficiënter kunt werken. Ook repeterende onderdelen zoals schakels printen , om die daarna te gieten in goud, maken ons werk veel beter en efficiënter. Eigenaar Vincent Cober werd in 2002 al op het spoor gebracht van 3D printen doordat ontwerp ateliers zoals Cartier en Bulgari ontwerpen brachten die gewoon niet meer te maken waren met uitsluitend handmatig goudsmeden. Zo was Vincent in 2004 één van de allereerste goudsmeden die in Nederland met deze techniek ging werken. Dat was voor die tijd een zeer ongebruikelijke stap.

Naast micromotoren, laser-lasmachines, vacuüm-druk gietmachines, digitaal ontwerpen en nog veel meer nieuwe mogelijkheden blijft het een ambacht waarvoor een grote dosis passie nodig is. Ook van edelstenen moet je veel verstand hebben en ervaring om ze goed vast te zetten. Sommige kunnen meer hebben dan anderen en het is wel handig om ze niet kapot te maken tijdens het vastzetten.
Het is een echt vak waarvoor je een ontzettende hoeveelheid kennis moet hebben en waarin je eigenlijk nooit bent uitgeleerd. In zekere zin hebben alle goudsmeden dat met elkaar gemeen.